Майстер-клас. "Декоративне панно "Кленовий листочок" в техниці стрінг-арт"

 Майстер-клас . Декоративне панно «Кленовий листочок»

в  техниці «Стрінг-арт»

Мета:

ü Підвищити рівень професійної компетентності вчителів, керівників методичних об’єднань, методистів ОІІППО технологічного циклу щодо застосування технології стрінг-арт при проектуванні на уроках трудового навчання (технологій);

ü Формувати загальне уявлення про технологію та особливості створення декоративного панно в техниці стрінг-арт;

ü Створити умови для збагачення індивідуального досвіду варіативної складової "Дизайн предметів інтер’єру"


Стрінг арт-досить популярний напрямок в мистецтві. String art («ізонитка»)
один з напрямків в hand made творчості, в основі якого цвяхи і нитки. 







                                 Достеменно невідомо, де вперше з'явився стрінг-арт як мистецтво, але коріння його йдуть до Англії XVII століття. String з англійської перекладається як струна або мотузка.
Згідно з однією з версій, його придумала відомий математик Мері Еверест Буль (1832-1916). Вона знайшла оригінальний спосіб демонстрації своїм учням геометричних фігур в навчанні дітей алгебри і геометрії . Для занять вона використовувала невелику дошку з прибитими цвяхами, на яких за 
мотузки, моделювалися різні фігури. Це значно полегшувало процес вивчення цієї складної науки. Це було дуже практичне рішення: дошку з зображенням можна було легко переміщати по класу, фігура в 3D форматі набагато краще сприймалася, ніж намальована на площині. Марі Буль навіть випустила в 1909 році книгу "Цікава і мудра алгебра" (оригінал "Philosophy & Fun of Algebra"). За іншою версією, це мистецтво виникло  в середовищі англійських ткачів XVII століття.  Вони створювали ажурні прикраси для дому за допомогою дощечок, ниток і цвяхів. Починання учителя геометрії і алгебри продовжив дизайнер компанії Open Door Company в Каліфорнії Джон Еіхенгер. Він зацікавився цікавою технікою і почав створювати свої оригінальні картини. У своїй творчості Джон звернувся до східного мистецтва мандали (сакральне символічне і схематичне зображення у буддистів), помітивши, що лінії ниток, натягнуті на цвяхи, можуть утворювати символічні візерунки. Перша робота каліфорнійського дизайнера так і називалася "string mandala", тобто "мандала з ниток". Мандали, які були створені Еіхенгером з 1972 року, відрізнялися витонченістю побудованих схем, неповторними оптичними ілюзіями і строгими геометричними фігурами, побудованими за математичними принципами.
           Сучасні майстри цього стилю намагаються періодично організовувати виставки своїх нових робіт. Картини дуже ефектно виглядають у виставкових залах, які оснащені карданними світильниками. Такі світильники дозволяють регулювати напрямок і силу джерела світла. Це дуже важливий момент, так як в роботі над картиною автор іноді використовує нитки, які накопичують сонячне світло, і за певних світлових умов нитки на картині створюють світіння.

КУМІ ЯМАШИТАодна з популярних художниць в світі, що прославилася картинами в техніці ізонить (іншими словами стринг арт). Нитяна графіка Кумі вражає, вражає, шокує, дивує … Одні тільки цвяхи і безперервна чорна нитка, і ось він, шедевр, найтонша робота майстра готова. Український художник ЗЕНИК ПАЛАГНЮК, який розмістив в інтернеті ролик, в якому від початку і до кінця був відображений процес створення картини-портрета.

АРХІТЕКТОР З КИРГИЗЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ АЗАМАТ ДЖАНАЛІЄВ розділив сучасне мистецтво String Art на три основні напрямки1. Абстрактні картинки і геометричні фігури.     2. Художні портрети     3. Об'ємні тривимірні форми.

 Цей вид рукоділля зможе не тільки заманити Вас в сам процес створення подібних картинок, але в підсумку подарує дизайнерську штуку. Така картина  з ниток може стати оригінальним подарунком на весілля, день народження або якусь знаменну дату — досить лише красиво «набити» нитками цю саму дату на дошку і пам'ятна річ готова!

Сьогодні я пропоную створити міні-проєкт «Декоративне панно «Кленовий листочок» в техниці стрінг –арт». Робота над цим проєктом може бути використана для оздоблення оселі, приміщень навчального закладу, і як подарунок. Декоративні панно в техниці стрінг арт (stringart) стануть оригінальною прикрасою будь-якого інтер'єру.  Перед початком роботи над проєктом потрібно створити банк ідей. Для цього можна почерпнути ідеї з виставок, моделі панно, які є у продажу, та скористатись інтернет-ресурсами.

Матеріали для роботи та їх кількість.
Для виготовлення декоративного панно «Кленовий листочок» необхідні наступні матеріали:

ü дерев'яна дошка, або фанера 200х200 х 8

ü акрилові нитки, або «ірис» червоного, помаранчевого, жовтого кольорів  – 50 гр.

ü цвяхи декоративні, або меблеві   (приблизно 100 штук);

ü клей без кольору – 10 гр.

ü фарба коричневого кольору акрилова  70 гр;

ü малярна стрічка – 2 м.

Інструменти, пристосування та обладнання, потрібні для роботи:

ü простий олівець і лінійка;

ü молоток;

ü шило;

ü плоскогубці;

ü пінцет;

ü малярний пензлик.

Які властивості конструкційних матеріалів впливатимуть на технологію обробки.

ü Основа для панно має бути щільною, для того щоб цвяхи міцно тримались в ній.

ü Нитки для виготовлення панно мають бути міцними, щоб не рвались між цвяхами.

Конструкторський етап.Добрати ескіз панно та виконати розмітку для місця забивання цвяхів.

Технологічний етап

№пп

Послідовність виконання

Графічне зображення

1

Розмітити та вирізати заготовку основи з фанери квадратної форми  200 х 200

2

Пофарбувати  поверхню основи в коричневий колір. Після висихання повторити фарбування для отримання насиченого кольору.

 

3

Прикріпити схему заповнення форми до основи малярною стрічкою.

4

Зробити на схемі  шилом отвори для забивання цвяхів, дотримуючись певної однакової відстані між отворами – 5-7 мм. Забити цвяхи в відмічені отвори на однакову глибину без нахилу. Над поверхнею основи залишити 5-7 мм цвяху.

5

Видалити пінцетом з основи панно паперову схему.

6

Закріпити нитку червоного кольору до цвяху та обплести нитки між цвяхів згідно схеми обплетення. Нитки необхідно натягувати, щоб вони не провисали. Кінці вузликів ниток охайно закріпити клеєм до цвяхів.


7

Закріпити нитку помаранчевого  кольору до цвяху та обплести ще один шар ниток згідно схеми обплетення поверх ниток червоного кольору.

8

Закріпити нитку жовтого   кольору до цвяху та обплести ще один шар ниток згідно схеми обплетення поверх ниток червоного кольору та помаранчевого кольорів.

9

Прикріпити до зворотнього боку панно металеву петлю для кріплення.



 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Wordwall - простий спосіб для створення власних навчальних ресурсів.

Інноваційні аспекти викладання предметів технологічної галузі в контексті Концепції "Нова українська школа".