Майстер-клас. "Декоративне панно-мандала в техниці стрінг-арт".


         Слово «мандала» вперше зустрічається в «Рігведі», де воно має безліч значень. Це і «коло», і «простір», і «сукупність». В цілому всі ці терміни зводяться до поняття чогось круглого. Буддизм, що виник на індійській землі, не тільки ввів поняття мандали, а й передав його різним розтлумаченням свого вчення в Центральній Азії, Тибеті, Китаї, Монголії та Японії. Мандала - це слово прийшло до нас з Індії. Згідно з тлумаченням, мандала – це сакральний символ, зображуваний, як правило, у вигляді кола. Священні зображення геометричних фігур існували у багатьох народів нашої планети. У багатьох культурах мандала використовується як об’єкт для створення різних оберегів. Наприклад, у слов’ян з давніх часів існував звичай вішати над дверима Око Бога. Він представляв собою дві схрещені між собою палички, обплетені різнокольоровими нитками, найчастіше червоних відтінків з квадратом по центру. Око Бога повинно було забирати на себе негативну енергію всіх, хто приходить у будинок. Аналогічними рисами наділялися Ojo-de-Dios – традиційні обереги індіанців племені уічоль в Південній Америці. Але, на відміну від слов’янського аналога, індійський варіант міг бути не тільки чотирикутним, а й 8, 12 і навіть 16 кутним. За традицією, центр оберега починав плести чоловік при народженні своєї дитини. Переплітаючи нитки певним чином, індіанець міг «розповісти» про перші перемоги сина або доньки, про удачі та засмучення. Таким чином, мандала в індіанському зображенні – це своєрідна «біографія» людини. Індійські мандали представляють собою плетений виріб. Часто його робили діти. Вважалося, що мандала, зроблена їх руками, обов`язково принесе в будинок благословення. Справжнім мистецтвом вважалося плетіння складних і великих оберегів. Іноді ціле оповідання включала в себе така мандала. Квіти, візерунки, особливі переплетення - з усього цього складалися слова тексту.        Вибір малюнка для свого інтер'єру — справа суто індивідуальна. Важливо стежити не тільки за стильовою і композиційною відповідністю зображення приміщення. Мандала повинна подобатися своєму власникові: відповідати не тільки естетичним уподобанням, але і викликати виключно позитивні емоції. В сучасному дизайні існує безліч технологій, за якими можливо виготовити мандалу: мозаїка, стрінг-арт, розпис по камінню, в’язання гачком, нитяне індійське плетіння та інші.
             У всіх культурах, що використовують цей символ для своїх обрядів, або предметів мистецтва, мандала розглядається як образ нескінченності життя людини або Всесвіту, що розкручується від початку часів і йде далеко вперед. Мандала, значення якої укладено в візуальному відображенні мови душі, допомагає здійснювати процес медитації. Ця священна діаграма сприяє досягненню концентрації уваги, приводячи людину до вищих станів свідомості. Мандала дозволяє багаторазово посилити ритуал, що очищає простір і стає джерелом трансформації енергії. Цей священний символ діє спільно з людською свідомістю. Він привертає енергію, необхідну для здійснення найбільш значущих життєвих процесів організму. За допомогою мандал можна досягти терапевтичного ефекту при позбавленні від соматичних захворювань, емоційних розладів і стресів. Прояв благотворного впливу мандал можна спостерігати в різних сферах. Дивовижні по своїй значимості візерунки роблять позитивний вплив не тільки на ті біологічні процеси, які протікають в людині. Їх енергія передається тваринам і рослинам. Сьогодні, завдяки широкому поширенню буддизму і культурним традиціям, які він породжує, мандала стала популярною художньою формою. Вона використовується в різних напрямках образотворчого мистецтва і дизайну. Винятком не є і дизайн інтер'єру, в якому мандала може приймати найрізноманітніші форми. Найпростіший спосіб використовувати неповторний малюнок в своєму інтер'єрі-розпис стін, стелі або підлоги. Нерідко художники вдаються до зображення відразу декількох мандал, зберігаючи при цьому композиційну єдність.

В нашому проєкті пропонуємо виконати панно-мандалу в техниці стрінг-арт. Робота над цим проєктом може бути використана для оздоблення оселі, приміщень навчального закладу, і як подарунок, для арт-терапії. Перед початком роботи над проєктом потрібно створити банк ідей. Для цього можна почерпнути ідеї з виставок, моделі панно, які є у продажу, та скористатись інтернет-ресурсами.

Інструменти, пристосування та обладнання, потрібні для роботи:

 

Матеріали для роботи та їх кількість. 
      Для виготовлення декоративного панно-мандали  необхідні наступні матеріали:
  • дерев'яна дошка, або фанера 500х500 х 8
  • акрилові нитки, або бавовняні нитки  червоного, помаранчевого, темно- та світло-жовтого, блакитного, білого, малинового, темно- та світло- зеленого, рожевого, сиреневого, фіолетового  кольорів  – 50 гр
  • цвяхи декоративні, або меблеві   (приблизно 770 штук);
  •  клей без кольору – 15 гр.
  •  бавовняна тканина чорного кольору  0,7 м.;
  • малярна стрічка – 2 м.
  • простий олівець і лінійка;
  • молоток;
  •  шило;
  • плоскогубці;
  • пінцет;
  • малярний пензлик.
Які властивості конструкційних матеріалів впливатимуть на технологію обробки.
  • Основа для панно має бути щільною, для того щоб цвяхи міцно тримались в ній.
  • Нитки для виготовлення панно мають бути міцними, щоб не рвались між цвяхами.
Конструкторський етап. 
Створити  ескіз панно та виконати розмітку для місця забивання цвяхів.
Технологічний етап

№пп

Послідовність виконання

Графічне зображення

1

Розмітити та вирізати заготовку основи з фанери квадратної форми 500 х 500

2

Обтягнути вирізану заготовку бавовняною тканиною чорного кольору за допомогою будівельного степлеру.


3

Прикріпити схему заповнення форми до основи малярною стрічкою.

4

Зробити на схемі  шилом отвори для забивання цвяхів, дотримуючись певної однакової відстані між отворами – 5-7 мм. Забити цвяхи у відмічені отвори на однакову глибину без нахилу. Над поверхнею основи залишити 5-7 мм цвяху.



5

Видалити пінцетом з основи панно паперову схему.

6

Закріпити нитку білого  кольору до цвяху та обплести нитки між цвяхів згідно схеми обплетення. Нитки необхідно натягувати, щоб вони не провисали. Кінці вузликів ниток охайно закріпити клеєм до цвяхів.



7

Закріпити нитку помаранчевого  кольору до цвяху та обплести нижній шар ниток між цвяхами, потім закріпити нитку жовтого кольору та обплести нитки поверх ниток помаранчевого кольору між цвяхами за схемою 1.Закріпити нитку червоного  кольору та обплести ще один шар ниток за схемою 2

8

Закріпити нитку червоного  кольору до цвяху та обплести нижній шар ниток між цвяхами, потім закріпити нитку помаранчевого кольору та обплести нитки поверх ниток червоного кольору між цвяхами за схемою 1. Закріпити нитку червоного  кольору та обплести верхній шар ниток за схемою 2


9

Закріпити нитку блакитного  кольору до цвяху та обплести нижній шар ниток між цвяхами, потім закріпити нитку синього кольору та обплести нитки поверх ниток блакитного  кольору між цвяхами за схемою 1. Закріпити нитку блакитного  кольору та обплести верхній шар ниток за схемою 2.

10

Закріпити нитку рожевого  кольору до цвяху та обплести нижній шар ниток між цвяхами, потім закріпити нитку білого кольору та обплести нитки поверх ниток рожевого  кольору між цвяхами за схемою 1. Закріпити нитку малинового  кольору та обплести верхній шар ниток за схемою 2.

11

Закріпити нитку зеленого  кольору до цвяху та обплести нижній шар ниток між цвяхами, потім закріпити нитку салатнього кольору та обплести нитки поверх ниток зеленого  кольору між цвяхами за схемою 1. Закріпити нитку зеленого   кольору та обплести верхній шар ниток за схемою 2.

12

Закріпити нитку рожевого кольору до цвяху та обплести нижній шар ниток між цвяхами, потім закріпити нитку малинового  кольору та обплести нитки поверх ниток рожевого  кольору між цвяхами за схемою 1. Закріпити нитку малинового  кольору та обплести верхній шар ниток за схемою 2.

13

Продовжувати заповнювати ромби за схемами 1 та 2 до повного завершення обмотування ромбів.

 

14

Закріпити нитку жовтого кольору до цвяху та обплести нижній шар ниток між цвяхами за схемою.



15

Продовжувати обплетення нижнього шару ниток жовтого кольору між цвяхами за схемою по черзі, поки не будуть обплетені всі  кола.


16

Закріпити нитку блакитного кольору до цвяху та обмотати верхній шар ниток між цвяхами за схемою 2.




17

Продовжувати обплетення верхнього шару ниток блакитного кольору між цвяхами за схемою по черзі, поки не будуть обплетені всі  кола.


18

Прикріпити до зворотнього боку панно металеву петлю для кріплення


 
 ГОТОВИЙ ВИРІБ.
 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Wordwall - простий спосіб для створення власних навчальних ресурсів.

Майстер-клас. "Декоративне панно "Кленовий листочок" в техниці стрінг-арт"

Інноваційні аспекти викладання предметів технологічної галузі в контексті Концепції "Нова українська школа".